Home » Uncategorized » Hvordan komme ut av spillavhengighet – og fortsatt spille litt?

Hvordan komme ut av spillavhengighet – og fortsatt spille litt?

Mange mennesker i dag lider av spillavhengighet. Spillavhengighet er en alvorlig lidelse som ofte fører til tap av jobb, penger og relasjoner. Det er viktig å ta grep for å komme ut av en spillavhengighet, før det er for sent. Her er noen tips for å hjelpe deg på veien:

En spillavhengighet kan være veldig vanskelig å komme ut av. Det er viktig å huske at det er mulig, og at det er mange mennesker som har klart det. Her er noen tips:

Prøv å sette grenser

Prøv å sette deg en grense for hvor mye tid og penger du bruker på spill. Hold deg til denne grensen, og prøv å bruke færre timer per dag/uke på spill. Hvis du for eksempel driver med poker spill, sett av en halv time og et maks beløp du vil bruke – og slutt når tiden er gått, eller beløpsgrensen nådd.

Fyll tiden din med andre ting

Finn andre ting å fylle tiden din med. Trening, hobbies, sosiale aktiviteter, jobb – alt dette kan hjelpe deg å redusere tid som blir brukt på spilling.

Snakk om ditt problem

Snakk med andre om ditt problem. Det kan være en stor lettelse å dele tanker og følelser rundt et problem, både for deg selv og for dem du snakker med. Ofte kan det være lettere å se en løsning når du snakker med andre om et problem. Det finnes flere spillspesifikke nettforum der spilleavhengige deler historier, og andre sider der det også finns bra tips, se for eksempel oddstips.

Hva er spillavhengighet?

For å finne ut om en person er avhengig av spill, må man spørre seg selv noen spørsmål. Føler du at du mister kontrollen over hvor mye tid du tilbringer på spilling? Prioriterer du spilling framfor andre aktiviteter og viktige gjøremål? Føler du deg irritert, frustrert eller sinna når du ikke får muligheten til å spille? Opplever du problemer på jobben, i skolen eller i forholdet ditt pga. spillingen? Har du forsøkt å redusere eller stoppe helt med å spille, men ikke klart det? Hvis man svarer ja på et eller flere av disse spørsmålene, kan det være en indikasjon på at man har et problem med spillavhengighet.

Hvorfor blir mennesker spillavhengige?

Mange mennesker blir hektet på spill, fordi det gir en umiddelbar tilfredsstillelse. Når man spiller, får man en øyeblikkelig belønning i form av poeng eller penger, og dette gjør at man kommer tilbake for å spille igjen og igjen. Mennesker som er avhengige av spill, kan ofte sitte i timevis og spille uten å ta en pause, noe som kan føre til at de ikke får nok søvn eller et sunt kosthold. Deres sosiale liv kan også lide under avhengigheten, da de heller vil bruke tiden sin på å spille enn å se venner eller være ute i naturen.

Redusere tidspress hver dag

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å komme ut av spillavhengighet, er å redusere tidspresset du føler hver dag. For mange mennesker som er avhengige av spilling, er en av grunnene til at de fortsetter å spille nettopp dette presset. De føler at de alltid må være på nettet og spille, ellers vil de gå glipp av noe viktig.

Det er derfor viktig at du tar deg tid til å slappe av og koble deg helt fra nettet en stund hver dag. Husk at det ikke bare er selve spillene som kan være et problem, men også chat-rom og andre sosiale medier, som kan lure deg tilbake inn i din avhengighet. Sørg for at du bruker mindre tid på datamaskinen hver dag, og heller bruker denne tiden til andre aktiviteter som du liker å gjøre.

Anbefaler bedre søvnkvalitet hver natt

Det er en kjent sak at dårlig søvnkvalitet kan forverre symptomer på psykiske lidelser, inkludert avhengighet. Det er derfor viktig å anbefale bedre søvnkvalitet for alle som sliter med spillavhengighet. Her er noen tips for å forbedre søvnen din:

  1. Ha et fast sove- og våkningsritual. Prøv å gå til sengs og stå opp på samme tid hver dag, selv i helgene. Dette vil hjelpe kroppen din å tilpasse seg et jevnt søvnmønster.
  2. Unngå stimulerende drikker, inkludert kaffe, te, cola og energidrikker før leggetid. Disse kan holde deg våken og forstyrre nattesøvnen din.
  3. Ha en rolig aktivitet før leggetid, for eksempel yoga eller avspennings-pusteøvelser. Dette kan hjelpe deg å slappe bedre av.